2011. február 25., péntek

Az egészséges táplálkozás spanyol módra + 1 recept

Nem, ez itt nem egy fittneszguru oldal, sőt nem is gasztroblog, csak eszembe jutott néhány gondolat, illetve szeretnék felháborodásomnak hangot adni, hogy ennyire hülyének lehet nézni az embereket.
Ugye mivel húsvétra formába szeretném lendíteni magam, ezért nagyon ügyelek arra, hogy amit eszek, az egészséges legyen. Az étrendem a következőképpen néz ki:
Délelőtt egy csésze kv. tejjel, mellé cukormentes joghurt diabetikus keksszel. Ebédre egy pohár gazpacho (egy későbbi postomban leírom a receptet is, amúgy meg készen is lehet nagyon jókat venni- és véleményem szerint ez a legjobb vitaminbomba és meleg napokon első osztályú hűsítő is) és egy kis marék (kb egy evőkanálnyi) mogyoró, vagy egy pici darab sajt. Vacsora, az olyan délután 5 -1/2 6 körül van, ez a főétezés: vagy mirelit pizza fele ( mirelit pizza 28cm átmérőjű, nagyon vékony tésztájú), vagy grill csirkemell salival, vagy rákocskák egy pici rizzsel, netán durumtésztával. Majd este 1/2 8 körül elmegyünk a konditerembe, ledolgozni a vacsit. Amúgy persze inni csak vizet, light colát vagy Pascual zumo con leche italt iszom, szigorúan cukormentes változatban. Úgy számolom, hogy naponta kb. 800 kalóriát eszem. Ha rizs vagy tészta nap van, akkor talán elérni az 1000 kalóriát. (megjegyzem, hogy szakemberek szerint egy átlagos napi kalóriabevitel egy nő számára kb. 1900 kalória). Hétvégén azért kicsit többet megengedek magamnak, mert akkor azért igyekszem "normálisan" enni, bár pont a múlt hétvégén is észrevettem, hogy reggeli és +1 normális étkezés volt csak, közte semmi.
Nem biztos, sőt, biztos nem ez az egészséges életmód, de nem engedhetem meg magamnak, hogy úgymond "normálisan " egyek, és gyanítom, többet nem is nagyon fogom, max kivételes napokon. De nem is baj. Valamit valamiért. Mégiscsak két kutyát kell felvezetnem húsvétkor, meg aztán májusban Madridban, nem lehet, hogy kidőljek mellőlük. De az egészben az érdekes, hogy nem érzem, hogy éheznék, és ez jó.
Na, de most visszatérve a bejegyzés címére, igazából arról szeretnék mesélni, hogy zajlik itt az emberek megtévesztése. Itt arra törekszenek (és azt hiszem nem csak itt), hogy minden ételről/áruról meggyőzzék a leendő vásárlókat, hogy az mennyire egészséges! PL: ráírják a gyümölcslevekre, hogy0% (óriási betűvel) majd mellé apróbetűvel, hogy "materia grasa", vagyis zsír). Ez tök jó! eddig Azt hittem a gyümölcslevekbe is tesznek zsiradékot! (amúgy megjegyzem, hogy ha elolvassa az ember ezeknek a leveknek a tápértékét gyorsan rá fog jönni, hogy kb. annyi kalória van bennük, mint egy pohár cukrozott colában! De nézzük a következőt: tegnap egy reklámban meg akarták magyarázni, hogy az egészséges reggeli egy pohár narancslé, egy pohár tej és két szelet (!) Nutellás kenyér! Jézus Mária! Persze, gyors fejszámolás: ez a mutatvány egy laza 500 kalóriás reggeli! Igen, ha valaki naponta 2 órát intenzíven sportol, és nincs túlsúlya, és mondjuk a nap hátralévő részében salátalevelet rágcsál, lehet, hogy ez az egészséges reggeli, de hogy ezzel a napi cukoradagom kétszeresét viszem be a szervezetembe, az is tuti. És ez még csak a reggeli!
De lépjünk túl ezen, íme néhány dolog, amire figyelni kell, ha Spanyolországban élelmiszert vásárolunk:
1. Nem tudnak felvágottat készíteni. Ne is próbálkozzunk az olyan feliratú dolgokkal, mint "jamón york"- ez otthon a löncshúst jelenti, úgyhogy hacsak nem ez a kedvenc étel, akkor ne vegyük meg. Amúgy meg egy ízetlen vizes pép. Fúj.
Ha felvágottat veszünk, akkro adjunk a minőségre: a jamón serrano, a jamón ibérico, vagy a chorizo tuti választás, igaz drága is. De legalább természetes és valóban húst kapunk.
2 Vigyáni kell a sajtokkal is: nagyon sok ömlesztett sajtot árulnak, viszont szerencsére ami nem ilyen abból is van választék. Azt viszont tudni kell, hogy itt a sajt egy kicsit drágább, mint Magyarországon, de mégis érdemes a minőségre költeni, mint az ömlesztett vackokra.
3Joghurt: na, itt aztán oda kell figyelni! A natúr joghurtról ugyanis könnyen kiderülhet, hogy cukrozott! Szóval mindenképp názzük meg hogy "natural" legyen, és hogy nem "Dulceado" (édesített) , biztos, ami biztos, nézzük meg az összetételét is, hogy nincs benne cukor (azúcar). Axel mesélte, hogy elsőnek ő ezt benézte, és szerencse, hogy megkóstolta a joghurtot, mielőtt a salira öntötte volna.
4. Tej: leche entera. Teljes tej, ami itt azt jelenti, hogy 3,5% zsírtartalmú. Igen, ez sok, de legalább van íze. Én otthon is a 2,8%-osat vettem (minimum). Mivel most ugye nem kellene ilyen zsíros italokat (sem ) innom, ezért azt szoktam csinálni, hogy a kv-mat fele vízzel-fele tejjel higítom fel (szégyen, de hétöznaponként Nescafét iszom).
5. müzliszelet: ez volt a legutolsó, amit benéztem. A reklámban annyira jó volt, hogy ez milyen egészséges, és hurrá, és "te ayuda adelgazar"- segít lefogyni, hogy elcsábultam, és vettem egy csokis müzliszeletet. Nos, a 20 grammos müzliszeletben van 80 kalória. ezek szerint 100 grammja 400 kalória. ugyanannyi, mint a chipsé. Amúgy meg agyon van cukrozva, ragacsos és még el sem telít. Úgyhogy vigyázat!
6. Kenyerek: szintén egy reklámban láttam, ami arról szólt hogy xy kenyében csak liszt, élesztő, olivaolaj és egy csipet só van. Nos a szóban forgó kenyér kb. olyan volt, mint a CBA-s toastkenyér, ami még 2 hét múlva is puha...aha, biztos csak ezek voltak benne..meg még néhány adalékanyag. Úgyhogy ha már kenyér, akkor vagy a chinosnál a baguett, vagy lehet kapni Pan multicerealt, ezek is toastok, de jóval finmabbak és ráadásul egészségesebbek is.
7. Kekszek, nasik: mindenre, de tényleg MINDENRE rá van írva, hogy ez aztán mennyire egészséges! Aha, persze..egy halom cukor és szénhidrát..itt is a gyerekek a célcsoport: vedd meg, és nagyra nőssz majd! Gondolom itt a "nagy"-on van a hangsúly, valószínűleg a spanyolokat, különösen a férfiakat iszonyatosan zavarja, hogy olyan töpszlik. Hát, ettől biztosan nőni fognak, de nem hosszában, hanem széltében!
Jó trükk még az is, hogy ráírják, hogy 1 porción (egy adag) 15 kalória. (mondjuk a lekváron van). Aztán kiderül, hogy az egy adag, az 5 gramm...no comment...
A joghurtokra szeretik ráírni hogy bifidus akármi, meg hogy ez mennyire jó Neked, meg persze, hogy zsírszegény...csak sajnos nem cukorszegény. Hiába nincs benne zsír, ha telenyomják cukorral. Itt is lehet 0%-os joghurtot kapni (szerencsére ez tényleg cukormentes), azonban pl. uyganennek a márkának van egy Vitalinea desszertje, amit szintén úgy reklámoznak, hogy ez aztán milyen jól eltelít, miközben nem hízlal, de nem fogtak ki rajtam. Ugyanis elolvastam az összetevőket, és felfedeztem, hogy cukrozott. Ugyanis a márkanév a Vitalinea 0%, és a 0% nem a cukormentességére utalt, hanem magának a desszertnek a neve.
Szóval nagy kihívás itt az egészséges étkezés, de odafigyeléssel megoldható. Ami mindenképpen a spanyolok javára írható, az a rengeteg tenger gyümölcse, ami itt tényleg friss, hiszen nem kell sokáig szállítani. Az biztos, hogy soha életemben nem ettem ilyen gakorisággal tengeri herkentyűket, mint most, és nagyon élvezem! Persze szintén nagy a választék zöldségből és gyümölcsből.
És végezetül álljon itt egy remek recept (Klárcsinak ajánlom!), ezt főztem tegnap:
Tejszínes-rákos ragu rizzsel
20 dkg tisztított rák (gambas). A rákot lehet helyettesíteni hallal is.
1,5 dl tejszín
csipet só
csipet bors
2 gerezd fokhagyma
csipet curry
10 dkg rizs
2 kiskanál olíva olaj
A rizst megmosom (addig amíg ki nem mosódik a keményítő) majd hagyom lecsöpögni. Eközben a rákocskákat egy meleg serpenyőbe dobom, mellé pár csepp olívaolajat. Miközben sistereg, a lecsepegtetett rizst is odarakom egy külön lábosban pirítani (szintén kell pár csepp olaj). Ha már elpárolgott a víz alóla, akkor felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, és egy csipet sót teszek hozzá. Fedő alatt kb. 15 perc alatt készre fő. Úgy tudjuk, hogy kész van, hogy a fedőt felemelve a rizsben pici lyukakat fedezünk fel, és elfőtte a vizet. Ilyenkor érdemes megkóstolni is. Lehet, hogy még "al dente", de nyugodtan vegyük le a tűzhelyről és fedjük le, mert még amíg hűl, addig meg fog puhulni. Ez a titka a jó főtt rizsnek.
A rákokra, ha már lepirultak, dobjuk rá a fokhagymát, majd ha megfonnyadt és kiengedte az aromáját, öntsük rá a tejszínt. (ne várjuk meg, míg a fokhagyma pirulni kezd, mert akkor megkeseredik). Ezután hintsük meg egy csipet sóval (óvatosan, mivel a tengeri herkentyűk, különösen a frissek, eleve egy picit sósak is), borssal és egy csipet curryvel. Nem az a cél, hogy indiai ízvilágot kapjunk, inkább csak egy kis színt és extra pikáns ízt adjunk az ételnek, amit a tejszín simasága remekül ellensúlyoz. (hű de sok Nigellát olvastam!). Hagyjuk, hogy rottyanjon egyet, ezzel be is fog kellően sűrűsödni. A rákszósz elkészítése nem tart tovább 10 percnél. Ha van kéznél friss petrezselyem, akkor tálalásor a rizsre és a mellé szedett szószra szórjuk rá apróra vágva.
Ezt az ételt tésztával is remekül el lehet készíteni, de ha tésztával készítjük, ne rontsuk el azzal hogy megszórjuk sajttal tálaláskor, mert pl. az erőteljes ízű pecorino, ementáli, vagy parmezán pont ezt a lágyságot és pikánságot üti el. Csak simán, sajt nélkül tálaljuk esetleg petrezselyemmel megszórva, és pár csepp olivaolajjal vagy citromléval (á la Jamie Oliver).
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése